Patent Tabanlı ArGe Danışmanlığı

Patent veri tabanları doğru kullanıldığında ARGE’ye yol gösterecek değerli bir hazinedir. Bu başlık altında yer alan çalışmalarımız ile ihtiyaca göre hizmet başlıkları belirlenerek ARGE süreçlerinin hızlandırılması ve oluşabilecek hukuki riskler elemine edilmeye çalışılmaktadır.

                ÜRÜN GELİŞTİRME ÖNCESİ HİZMETLER

Patent Tekniğin Bilinen Durumunu Belirleme; bir ürün, bir teknik alan ya da bir problemin çözümüne ilişkin patentlerin tespit edilerek raporlanması hizmetimizdir. Bu çalışmanın örnek uygulamasında hazırlanan hedef ürüne ilişkin patentleri içeren havuz, tasarım ekibi tarafından kullanılarak ürün geliştirme süreçleri minimize edilebilmektedir. Mevcut patentleri görerek yapılan ürün geliştirme çalışmalarında Amerika’yı yeniden keşfetme ihtimali ortadan kaldırılarak, kullanılması serbest çözümlerin görülmesi ve risk alanlarının tespiti mümkün olmaktadır.

Saha/Teknoloji Profili Analizi; bilhassa yatırım kararlarından önce yapılacak çalışma ile hedef ürün ya da teknoloji alanında kritik coğrafyalar, olası rakipler ve ilgili patent verileri gibi birçok önemli veri elde edilmektedir. Bu çalışma yapılmadan başlanacak bir yatırım süreci üretimi ya da satışı mümkün olmayan bir ürün için yapılmış bir yatırımın ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Rakip Analizi; belirli bir firmanın tüm patentlerinin ya da belirli bir alandaki tüm patentlerinin çıkartılması ve sonuçların yorumlanması kapsamında bir çalışmadır. Bu çalışmanın devamında yapılacak aylık patent izleme ile rakibin yaptığı geliştirmelerden haberdar olmak ve bir sonraki ticari hamlesini tahmin etmek mümkün olmaktadır. Rakibin elindeki silahları görmeden yapılacak rekabet büyük riskler taşımaktadır. Rakibin sadece piyasadaki ürünlerini değil patentli tüm teknolojisini bilmek ticari faaliyetlerde firmalar bir adım öne taşımaktadır.

Patent Etrafından dolaşma danışmanlığı; ticari faaliyet için engel teşkil edecek bir patent ile karşılaşılması durumunda yapılacak çalışmadır. Uzmanımız tarafından ilgili patent analiz edilerek koruma kapsamının çerçevesi netleştirilmektedir. Sonrasında da tasarım ekibi ile koordine bir şekilde alternatif yapıların bu kapsam dışında kalıp kalmadıkları kontrol edilmektedir.

                ÜRÜN GELİŞTİRME SONRASI HİZMETLER

Faaliyet Serbestliği Belirleme; bir ürün üzerinde belirlenen bir teknik problemin çözümünde kullanılan yolun kısıtlı bir coğrafyada herhangi bir patenti ihlal edip etmediğini tespit etmek üzere yapılan çalışmadır. Ürün tasarımı öncesi Patent Tekniğin Bilinen Durumunu Belirleme çalışması yapılmadığı durumlarda ürün piyasaya sunulmadan önce mutlaka Faaliyet serbestliği Belirleme çalışmasının yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde ürünün satışı sonrasında ortaya çıkacak bir tecavüz durumu giderilmesi güç kayıplara sebep olabilecektir. Tecrübeli bir uzman tarafından yapılması gereken çalışmada risk oluşturabilecek patentler tespit edilmekte sonrasında gerekirse tasarımcılar ile ortak toplantılar ile faaliyet sebebi ile risk olup olmadığı netleştirilmeye çalışılmaktadır.

İhlal Analizi; bir ürünün bir ya da birden fazla patentin koruma kapsamında kalıp kalmadığının tespit edilmesi için yapılan çalışmadır. Bu sayede piyasaya sürülecek ürünün hukuki bir risk altına girip girmeyeceği tespit edilmektedir.

                EĞİTİM HİZMETLERİ

Patent Farkındalık Eğitimi; patentin marka ve tasarımdan farklarının vurgulandığı, temel seviyede patent bilgisinin edinilmesinin amaçlandığı bir eğitim modülüdür. Eğitim sonunda katılımcıların buluş yaptıklarını anlamaları, sonrasında izlenecek yolu ve süreçte karşılaşacakları durumları öğrenmeleri beklenmektedir.

Patent Araştırma Eğitimi; patent araştırmasının nasıl yapılacağının anlatıldığı eğitim modülü ile fikirlerinin yeniliğinin kısaca nasıl sorgulanabileceği ve tespit edilen patentlerin nasıl incelenebildiği anlatılmaktadır. Eğitim sonunda katılımcı aklına gelen fikrin yeniliğini temel seviyede araştırabilmekte ve yol gösterecek farklı çözümlere ulaşabilmektedir.

Patent Yazım ve uzmanlığa giriş Eğitimi; temel patent eğitimlerini almış katılımcının patent yazmaya başlamasını sağlamak üzere uzmanlığa giriş seviyesi bir eğitim modülüdür.

Fikri ve Sınai Haklar Sorumlusu Yetiştirme Eğitimi; bir patent firmasının desteği ile firmanın fikri ve sınai haklar sürecini yönetecek uzman adayının yetiştirildiği eğitim modülüdür. Bu eğitim ile katılımcının buluşun ortaya çıkmasından tescile kadar tüm süreci yönetebilecek yetkinliğe ulaşması beklenmektedir.